nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

HET GEHEIM VAN EEN KERKKLOK MET HET BESTE GELUID?

van Wood-Mizer, Deutschland

Bronze bells

TTraditionele klokken die sinds 1725 in Duitsland geproduceerd worden, klinken nu beter dankzij een eiken ophanging en klokkentoren.

 

Bronze bell installed in new belfry

 

Het bedrijf Bachert, oorspronkelijk opgericht in 1725 door Kaspar Bachert in Zuidwest-Duitsland, giet en restaureert alle soorten bronzen klokken en houten klokkentorens voor klanten in heel Europa. 300 jaar na zijn oprichting wordt het bedrijf nog steeds gerund door afstammelingen van de oprichter en zetten het bedrijf op dezelfde manier voort als hun voorvader.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

 

Voor wie niet weet hoe klokken gegoten worden, dit is een zeer fascinerend proces waarbij bakstenen en klei worden gebruikt en de holte van de klok met aarde wordt gevuld. Dit proces is in die 300 jaar vrijwel niet veranderd. Het feit dat aan het eind van het traditionele gietproces een perfecte toonhoogte wordt bereikt, is een knap staaltje vakwerk waarin de Bacherts ware meesters zijn.

 

Belfry montage

 

Het uiteindelijke geluid van de klok wordt beïnvloed door de ophanging waaraan de klok hangt. Het bedrijf vindt dat eiken het beste materiaal is voor houten ophangingen vanwege het volle en zachte geluid dat ontstaat bij de combinatie van de grote bronzen klok die aan dit soort hout hangt.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer 

In mei 2012 installeerde het bedrijf een Wood-Mizer LT15 bandzaagmachine. Vergeleken met andere houtzaagmethoden zijn de kapitaalinvestering en de bedrijfskosten minimaal voor deze machine. De zaagmachine is uitgerust met een MP100 schaaf-/profileermachine, waarmee een afgewerkte, geschaafde balk gemaakt kan worden zonder hulp van andere grote verwerkingsmachines. Voordat de zaagmachine en schaaf-/profileermachine werden gebruikt, duurde het minstens één dag om een ophanging te produceren. Nu kan dezelfde ophanging in minder dan één uur worden gemaakt.

 

Heavy beams are required for new bell platforms

***