BiMETAL Zaagbanden

In stock
Offerte
Deze pagina afdrukken Toevoegen om te vergelijken

High-performance BiMetal-Zaagbanden

Beschrijving BiMETAL Zaagbanden

De BiMetal banden van Wood-Mizer zijn ontworpen voor hoge prestaties in industriële productieomgevingen. Ze zijn gemaakt van twee verschillende soorten staal. Het hooggelegeerde
dragermateriaal van BiMetal banden biedt een combinatie van duurzaamheid en weerstand tegen metaalmoeheid.
Een nog harder materiaal is met een laser in de tandpunten gelast. Dit resulteert in een langere levensduur dan DoubleHard, vooral bij het zagen van hardere houtsoorten waarop banden sneller slijten.
Dit komt echter ook tot uiting in de duidelijk hogere prijs. De BiMetal banden worden vervaardigd met het 10/30 standaardprofi el en in 1,07 x 34 mm dikte / breedte.

A Tandafstand/tandsteek
De tandafstand op alle Wood-Mizer zaagbanden is 7/8“ (= 22,225 mm). Deze waarde wordt vaak de tandsteek genoemd en wordt uitgedrukt in tanden per inch. De tandafstand is een vaste waarde die niet wordt gewijzigd, zelfs niet tijdens het slijpen.


B Straal aan de basis van de tand
Bij deze ronding ontstaat het zaagsel dat door de band uit de zaagsnede wordt getransporteerd. Deze radius mag tijdens het slijpen niet worden gewijzigd. Als de radius te diep of te scherp is uitgeslepen, kan de belasting aan de basis van de zaagtand sterk toenemen; dit leidt tot voortijdig breken van de band. Als de radius te vlak wordt geslepen, kan er niet genoeg zaagsel uit de zaagsnede worden getransporteerd. Dit vertraagt het zaagproces en ook verkort de hogere belasting de totale levensduur van de band.


C Tandhoogte
De tandhoogte is de afstand tussen de punt van de tand en het laagste punt van de ruimte tussen de tanden.
De aldus gevormde ruimte wordt door de zaagband gebruikt om het zaagsel uit de zaagsnede te verwijderen.
De voortdurende buiging van de zaagband op de rollen veroorzaakt microscopisch kleine scheurtjes in de ruimte tussen de tanden, die regelmatig moeten worden verwijderd door de zaagband opnieuw te slijpen. Als de band te lang wordt gebruikt, kunnen deze scheurtjes groter worden, waardoor de zaagband voortijdig breekt.
De tandhoogte is afhankelijk van het doel van de zaagband. Een zaagband met een hogere zaagtand en een grotere tandruimte wordt gebruikt voor zacht hout. Banden voor hard of bevroren hout hebben zaagtanden met een overeenkomstige lagere hoogte.


D Borsthoek
De borsthoek is de hoek waaronder de zaagtand naar voren is gekanteld ten opzichte van de verticaal. Door deze hoek kan de band in het hout snijden. Als de borsthoek te groot is in verhouding tot de aanvoer, „pulkt“ het zaagblad aan het hout; als hij te klein is, wordt het zaagblad in het hout gedrukt. Beide leiden tot een slechtere zaagkwaliteit. Wood-Mizer zaagbanden worden aangeboden met verschillende borsthoeken van 7° tot 13°, afhankelijk van het doel van de band. Hoe zachter het hout, hoe groter de borsthoek. Het Wood-Mizer standaardprofi el heeft een borsthoek van 10° en is daarom de juiste keuze voor de meest voorkomende zaagsituaties.


E Bandbreedte

De breedte van een zaagband geeft de afstand aan tussen het uiteinde van de tand en de onderkant van de band. Het gebruik van 38 mm brede banden maakt een hogere werksnelheid mogelijk, maar vereist een veel preciezere afstelling van de zaag, vooral van de bandgeleider, en een krachtigere aandrijfmotor. Voor kleinere motoren of eenvoudige zaagsituaties wordt het gebruik van 32 mm brede lintzaagbladen aanbevolen.


F Zetten
Onder het zetten of schranken verstaat men de waarde waarmee de zaagtand - van bovenaf gezien - vanaf het bandlichaam naar links of rechts wordt gebogen en het bandlichaam in staat stelt zonder vast te lopen door de zaagsnede te glijden. De zetting is steeds afwisselend links - rechts. Door de slijpservice van Wood-Mizer worden de zaagbanden tijdens het reviseren volgens de standaardwaarden gezet. Andere waarden zijn echter ook mogelijk op verzoek van de klant.


G Banddikte
De dikte van een zaagband is belangrijk. Hoe dikker de zaagband, hoe groter de zaagnauwkeurigheid, maar tegelijkertijd is er meer motorvermogen nodig. Bovendien neemt, afhankelijk van de diameter van de rollen, het risico op breuk toe met de dikte van het materiaal. Voor eenvoudige zaagsituaties, vooral bij het herzagen, kunnen ook de goedkopere, dunnere banden worden gebruikt. Wood-Mizer zaagbanden worden aangeboden in banddiktes van 1,07 mm tot 1,27 mm.


H Tandhoek
De tandhoek beschrijft de buitenhoek van de zaagtand, die 90° bedraagt voor een rechte tand. Aangezien de band vóór het slijpen wordt gezet, is deze hoek scherper met de gezette tanden, omdat de slijpschijf haaks op het bandlichaam slijpt. De ervaring heeft geleerd dat de volgorde - eerst zetten, dan slijpen - de beste resultaten oplevert, omdat de punt van de tand het eerst het hout raakt.

 

De juiste borst- en tandhoek, het exacte slijpen en de juiste zetting van de zaagband zijn doorslaggevende factoren die een grote invloed hebben op het gedrag
van de zaagband in de zaagsnede en daarmee een zeer doorslaggevende invloed hebben op de kwaliteit van het zagen!


Standaard profi el - 10/30
Dit profi el is de juiste keuze voor 90% van alle zaagsituaties. Vooral voor zaagmachines uit de LT15-serie is meestal geen ander profi el nodig.
Het is optimaal voor zaagsneden in middelzacht tot middelhard hout.
Dit profi el is verkrijgbaar in alle bandbreedtes en -diktes.

Read More
Vraag een offerte aan BiMETAL Zaagbanden