nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

oud maakt nieuw

van Wood-Mizer, Deutschland

oud maakt nieuw

 

Ergens past de slogan wel - denk ik bij mezelf als ik begin september op weg ga naar Thedinghausen om Peter Neumann en zijn timmerwerkplaats te bezoeken.
Ik werk sinds april 2022 op kantoor bij Wood-Mizer en kijk ernaar uit om onze klanten te leren kennen.
Thedinghausen-Holtorf ligt in de buurt van Bremen, prachtig gelegen aan de Weser - omgeven door velden en kleine rustige dorpjes. Er is een geërfd "kasteel" en een bomenpark met veel verschillende soorten bomen. Het is hier landelijk en idyllisch, en de oude bomen vallen me op zodra ik het erf van Peter Neumann betreed.
Peter wacht me op voor zijn werkplaats bij de LT40WIDE - die klaar is voor gebruik onder het overkoepelende dak.

 

 

Hij is getrouwd, heeft 2 kinderen en is altijd al gefascineerd geweest door hout. Het begon allemaal met een stage op school in een timmerwerkplaats en heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Hij zit al 25 jaar in het vak - waarvan 13 jaar als zelfstandige - een meester in zijn vak. Vroeger was er een collectief met 4 meester-ambachtslieden uit 3 ambachten die de machines en een hal deelden en elkaar geweldig aanvulden. Toen vertrokken de vrienden naar verschillende richtingen. Peter bleef en richtte zijn eigen bedrijf op. Nu is zijn timmerwerkplaats zelfs een leerbedrijf en heeft hij nog steeds 3 leerlingen onder contract. Peters favoriete projecten zijn oude gebouwen en veel oud hout - bijvoorbeeld luchtgedroogde, zeshoekige spanten. Je kunt de geschiedenis voelen en het een nieuw leven geven.

 

 

Het oude behouden en combineren met het nieuwe en, indien mogelijk, lokaal hout gebruiken - dit zijn echte oprechte projecten en dat voel je meteen. Zelfs in de werkplaats vind je
Zelfs in de werkplaats staat een oude lintzaag uit 1921 naast een nieuwe MP360 vierzijdige schaafmachine van Wood-Mizer. Oud in nieuw veranderen...met prachtige vakwerkhuizen, zwembaddekken, privacyschermen op terrassen, carports en vloeren van planken met afvallende zijkanten - geweldige projecten staan op zijn agenda. Soms worden oude kerkhofomheiningen omgebouwd en weer tot leven gebracht met dikke, oude balken als balkonbalustrades - ziet er geweldig uit!

 

 

De LT40WIDE helpt om zo flexibel mogelijk te kunnen reageren op bestellingen van klanten. "Tijdens Corona zijn de houtprijzen verveelvoudigd - het is dus erg fijn om onze eigen mobiele zagerij te hebben.
Het is fijn om onze eigen mobiele zagerij te hebben en niet te hoeven wachten op zagerijafspraken en hout," zegt Peter.

 

 

Vóór de Wood-Mizer machines stonden er Logosol zagen in de werkplaats. Maar de service en betrouwbaarheid van Wood-Mizer overtuigden hem. Eerst stond er een LT15WIDE in de tuin, maar het werd al snel duidelijk dat het bedrijf beter en effectiever kon werken met een mobiele machine met volledig hydraulische stambehandeling, omdat houtskeletbouw met grote eiken stammen op de agenda staat. Nu past alles - zelfs de MP360 schaafmachine, die in de werkplaats staat, maakt het plaatje compleet. Snijbreedte en flexibiliteit gaven ook hier de doorslag. Er wordt momenteel een nieuwe hal gebouwd. Er zal meer ruimte zijn en het voorbereidende werk voor de projecten kan nog effectiever worden gedaan.

 

 

Werken met lokaal hout is belangrijk voor Peter Neumann. Hij haalt het hout uit een gemengd bos in de buurt. Door de storm Kyrill en de schorskever is er veel hout op de zandgronden gevallen. Maar er zijn ook moerassige gronden in het gebied en de douglassparren hebben nu een diameter van ongeveer 80 cm.
De LT40WIDE zal snel moeten laten zien wat hij kan. Bovendien is Peter liever mobiel met de zaag dan dat hij in een hal staat. "Anders heb je te maken met geluidsemissievoorschriften - en ik kan ook direct bij een klant zagen," zegt hij. Het oude behouden en combineren met het nieuwe om een harmonieus beeld te creëren
- U kunt enkele van zijn projecten in en rond Thedinghausen vinden - overtuigend en prachtig gerealiseerd.

 

 

Wat hij wil is snel duidelijk: een laser op de LT40WIDE - om schuine sneden gemakkelijker en sneller te maken - en een dakspaanfrees. "Zo kan ik ook van de mooie reststukken mooie projecten maken". Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel en past bij alles wat ik vandaag met Peter heb kunnen zien.

"Van oud maakt NEUmann - prachtig".