nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

De woningbouwers uit de Solling

van Wood-Mizer, Deutschland

Die Häuslebauer aus dem Solling

 

In het zuiden van Nedersaksen verwezenlijken bouwer Jessica Wiegand en aannemer Alexander Kühn hun droom van een houten huis. Ze hebben helemaal zelf een Scandinavisch houten huis van douglasspar gemaakt. Voor de 180 m² woonruimte werd 200 massieve meter maanhout gekapt in het bos 11 km verderop. Na levering zaagde de eigenaar met de hulp van zijn vader verschillende boomstammen, palen, spanten, daklatten en gevelplanken met zijn LT15CLASSIC WIDE.

 

 

"Het begon allemaal enkele jaren geleden toen mijn ouders een oude schuur kochten in het naburige dorp. Omdat die deels aan renovatie toe was en er al langer animo was voor kleine zagerijen, kocht mijn vader een gebruikte LT20 in mobiele uitvoering. Daarmee zaagden we balken en planken om de schuur weer bruikbaar en toonbaar te maken. Naast het restaureren van de schuur hebben we nog veel meer projecten gedaan, zoals een paardenstal en een barbecuehut. In de loop der jaren was ik steeds meer op zoek naar een oude restboerderij of een huis met veel ruimte. We wilden onze droom van een eigen huis waarmaken. Maar Jessi, mijn vriendin, en ik konden niets bevredigend vinden, iets vinden was moeilijk. Dus helaas, of misschien wel gelukkig, vonden we gewoon niets. Want toen kwam de gedachte: Als we geen geschikt huis vinden met een stuk grond. Laten we ons eigen droomhuis bouwen, we hebben de grond. Eén ding was zeker, bouwen met hout was uitgesloten. En zo werd het idee geboren. Samen met mijn vader Dirk volgde ik een meerdaagse cursus houten huizen bij houten huizenbouwer Markus Merkle uit het Zwarte Woud. We raakten met hem aan de praat over het bouwen van een klein woon- of vakantiehuis. Hij was er ook erg enthousiast over en bood zijn steun aan bij het bouwen van houten woningen.

Jessi, die toen nog civiele techniek studeerde op het gebied van energiezuinig en duurzaam bouwen, begon toen met het plannen en berekenen van ons droomhuis. Je ziet onze aanpak: als we bouwen, bouwen we zelf en laten we niet zomaar een huis bouwen door een bedrijf. Het moet een huis van onze eigen handen zijn. We doen alles zelf en wat we niet kunnen, leren we. Niets is onmogelijk!

 

 

Nu moesten de juiste bouwmaterialen worden gevonden. Boomstammen die al de halve wereld rondgereisd waren, waren uit den boze. Dus vroegen we de plaatselijke boswachter of hij bomen in zijn voorraad had die klaar waren om geoogst te worden en geschikt waren voor dit bouwproject. Dit was het geval, op slechts 11 kilometer afstand van de bouwplaats had de staatsboswachter een opstand met geschikte bomen. Dus kochten we hele speciale handgeplukte douglassparren. Op ons verzoek werden ze in het voorjaar van 2021 bij een bepaalde maanstand door de Landesforsten gekapt. Sommigen zeggen dat het spint, maar wij geloven in de betere kwaliteiten. Maanhout heeft een hogere dichtheid, waardoor het beter bestand is tegen kevers en schimmels. Het is niet voor niets dat het kappen van maanhout al in het oude Rome werd toegepast en nog steeds vrij gebruikelijk is in het Alpengebied. Op de vraag "Waarom maanhout?" is er maar één kort maar veelzeggend antwoord: Waarom niet? Het kan geen kwaad.

 

 

Lokale zagerijen konden de grote boomstammen niet zagen of hadden geen capaciteit voor zo'n grote hoeveelheid. Natuurlijk is er ook het dubbele transport (van het bos naar de zagerij, van de zagerij naar de bouwplaats), wat niet duurzaam is. Dus besloten we om de boomstammen zelf te zagen. De LT20 van mijn vader was niet genoeg voor de machtige Douglas boomstammen. De diameter en lengte waren gewoon te groot. Ik leen ook niet graag gereedschap, dus koos ik voor een LT15CLASSIC WIDE met verlengstukken, die uiteindelijk 13 m lang werd. 

Hiermee zijn stammen met een diameter tot 90 cm mogelijk, die ook op waren. 90 cm diameter en 10,30 m lengte waren de afmetingen van de dikste douglassparren die ik samen met mijn vader met de LT15 heb gezaagd voor de houten woning. De dikste stam woog maar liefst 4,5 ton. Het vergde veel vaardigheid, kracht en zenuwen om deze stammen op de zaag te krijgen. Om de stammen te hanteren, kocht ik een bouwkraan en, samen met mijn vader, een kabellier om de stammen naar het zaaggebied te trekken.

 

 

Nu is de buitenkant van de woning grotendeels klaar. Hiervoor hebben wij zelf bijna 200 kuub Douglas spar gezaagd. Een huis met eigen handen en van goede kwaliteit, ook anders dan een modelwoning.

We zijn erg trots op onze hut. Het is mogelijk om alles achter elkaar te doen: van planning, berekeningen, grondwerk, het maken van de vloerplaat, het bouwen van de basis, het zagen van balken en kammen en daarmee het basisframe van de blokhut creëren tot aan de daaropvolgende bekleding van de blokhut. gevelwanden met ruitstroken. Het hele huis heeft één dak. De dakspanten willen hun eigen bijdrage leveren aan het redden, een tijd om te redden.

Wanneer u een enorm overzicht heeft van de holistische prijzen, kunt u een van de beste stands, gordingen, spanten, tengels en daklatten krijgen. Ook heeft hij nog een paar kleine stukken met een kamer, een dakbedekking van een carport met houten dakspanen. Oké, de houten shingles zijn klein van formaat, de traditie is om ze met een shinglemes te maken. Omdat hij in de winter nog met de werkzaamheden wil beginnen, zullen de riolerings-, drinkwater-, elektriciteits- en regenwaterleidingen beginnen, en in de winter/lente met de interne bouw.”, Alex Kühn