nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Boseigenaren zagen boomstammen van keverdoden en meevallers om waarde toe te voegen

van Wood-Mizer, Deutschland

LX50 is the smallest and most inexpensive band saw available from Wood-Mizer

Moet het bos opgeruimd worden na een storm? Zijn er bomen aangetast door de bastkever? Een winstgevende oplossing is om beschadigde stammen te zagen tot waardevoller hout voor boerderijen en verkoop.

De familie Raddatz uit de Duitse regio Wendland is zeer bedreven in machines en mechanica. Kevin is een professionele monteur die werkt op de kwaliteitsmanagementafdeling van de Musashi Group en zijn schoonvader, Ottfried, is een monteur van landbouwmachines. De lokale bevolking kent deze familie goed: op het jaarlijkse Kulturelle Landpartie festival last Kevin oude tuingereedschappen, schroeven, bouten en diverse metalen voorwerpen, die in zijn handen een nieuw leven krijgen in de vorm van prachtige metalen decoraties die mensen graag kopen.

 

“IN DE HUIDIGE SITUATIE KRIJG JE NIETS VOOR STAMMEN, JE KRIJGT ZELFS GEEN UURLOON VOOR HET OPRUIMEN VAN HET BOS EN HET VERVOEREN VAN DE STAMMEN ALS JE ZE VERKOOPT, (...) DE ZAGERIJ BIEDT HELEMAAL NIEUWE MOGELIJKHEDEN”.

 

De familie Raddatz bezit traditioneel een bos. Tot voor kort diende het bos voornamelijk als bron van brandhout, hoewel Kevin's schoonmoeder, Elfriede, herhaaldelijk heeft gezegd dat dit hout te mooi is om gewoon in de oven te verbranden.

 

Ottfried's hobby is om tuinmeubels van hout te maken

 

“Brandhout is onze hobby,” zegt Kevin met een glimlach. "Ottfried en ik gebruiken een tractor en ketting om de gevallen bomen uit het bos te halen, en we gebruiken ook een houtversnipperaar."

De afgelopen jaren zijn Europese bossen beschadigd door bastkevers en stormen, waardoor de prijs van stammen en zelfs brandhout drastisch is gedaald. Boseigenaren staan voor een probleem: ze moeten de percelen van puin ontdoen, maar het is moeilijk om ronde stammen voor een winstgevende prijs te verkopen.

“In de huidige situatie krijg je niets voor stammen, je krijgt zelfs geen uurloon voor het opruimen van het bos en het vervoeren van de stammen als je ze verkoopt,” zegt Kevin.

Daarom dacht de familie Raddatz aan het kopen van een zagerij.

“De zagerij biedt helemaal nieuwe mogelijkheden,” zegt Kevin. “We hebben altijd een bouwproject op onze boerderij dat hout nodig heeft, en het onderhoud van bestaande gebouwen vereist vaak planken van speciale afmetingen die we snel kunnen produceren met de zagerij. Er zijn ook bomen op ons terrein die vroeg of laat moeten worden gekapt."

Uiteindelijk is de tijd gekomen en voor haar 60ste verjaardag kreeg Elfriede een buitengewoon cadeau - de LX50 lintzaagmolen.

 

De familie Raddatz uit Duitsland en hun LX50 zagerij

 

Deze opmerkelijke zagerij is de kleinste en meest betaalbare lintzaag die verkrijgbaar is bij Wood-Mizer, een wereldberoemde producent van lintzagerijen, zaagbladen en houtbewerkingsapparatuur. De LX50 biedt uitstekende kwaliteit: de planken zijn nauwkeurig gedimensioneerd over de gehele lengte, het zaagoppervlak is glad en dankzij het smalle lintzaagblad is de zaagsnede niet meer dan 2 mm dik. Daarom kan er efficiënter waardevol materiaal uit elk log worden gezaagd vergeleken met een traditionele kettingzaag.

Het ontwerp van de LX50 zagerij bestaat uit een bed dat bestaat uit meerdere segmenten die op een geëgaliseerd oppervlak moeten worden geïnstalleerd, zoals in een garage of onder een afdak, en een zaagkop met twee bladwielen en een motor. Het is mogelijk om het type motor te kiezen - ofwel driefasig elektrisch 5,5 kW of benzine 14 pk, wat zeer nuttig is op plaatsen waar geen gemakkelijke toegang is tot elektriciteit, bijvoorbeeld in een bos. De LX50 wordt geleverd op een pallet en is eenvoudig te monteren door de segmenten van het bed te verbinden, het uit te lijnen door de poten af te stellen en de zaagkop op de rails te installeren. De kop wordt vooruit en achteruit geduwd en wordt afgesteld op de gewenste plankdikte met behulp van de hendel.

 

Kevin Raddatz denkt dat de zagerij helemaal nieuwe mogelijkheden biedt

 

De bank in de tuin van Raddatz