Houtzagerij Otten, expert in eikenhout

van Wood-Mizer, Deutschland

Tags
Landen

 

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan…”

Lutten, een dorp onder de rook van Slagharen, ligt nog nét in Overijssel. Hier is Houtzagerij Otten gevestigd, pal naast het huis van eigenaar Bob Otten (34) en zijn gezin. Voor deze ambachtsman in hart en nieren is er geen mooiere houtsoort dan eiken. Perfect voor het maken van een authentieke hooiberg, een landelijke schuur, traditioneel gebintwerk en meer fraaie, eerlijke producten. Het hele proces, kappen-zagen-bouwen, regelt Bob Otten in eigen beheer. Lekker hele dagen bezig in de buitenlucht. “Er zijn mensen, die kun je niet binnen houden… Daar ben ik er één van.”

Hij valt gelijk op als je erve Otten oprijdt: de stoere eikenhouten hooiberg, het verblijf van damherten en scharrelkippen. “Eiken, dat is het mooiste hout wat er is”, vindt Bob Otten. “Het heeft een warme, luxe uitstraling en is duurzaam. Eiken heeft een bepaalde exclusiviteit. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Maar er is zeker een selecte doelgroep die eiken weet te waarderen en bewust voor deze houtsoort kiest.” 

 

 

Tik van hout

Eigenlijk is Bob Otten opgeleid als hovenier. Het is zijn vader, die destijds een eigen bosbouwbedrijf heeft, die zijn talent voor het werken met eikenhout ontdekt. “Hij vroeg me om bij hem in het bedrijf te komen werken. Minimaal één jaar moesten we samen volmaken, ook als één van ons het niet leuk zou vinden. Dát was zijn voorwaarde”, grinnikt Bob. “Voor mij betekende dat drie dagen werken in het bos als machinist. En twee dagen zagen en bouwen bij mijn vader.” Dat laatste heeft duidelijk zijn voorkeur. Als zijn pa een partij rondhout koopt, eiken, blijkt al gauw dat zoon Bob voor dit werk in de wieg is gelegd. “Heb je eenmaal die passie voor hout, dan stop je er niet meer mee. Mijn vader wist dat natuurlijk al lang. En dat was ook precies wat met mij gebeurde.” 

 

 

Kriebelen

Met het vrij plotselinge overlijden van zijn vader stopt ook diens bosbouwbedrijf. Bob verhuurt zichzelf als ZZP-machinist in de bosbouw. Prima, hoor. Maar zijn hart ligt ergens anders: zagen en bouwen is wat hij het liefst doet. “Ruim een jaar lang heb ik langs de weg gewerkt, bermen maaien. Dan zag ik ze voorbij komen, de vrachtwagens volgeladen met rondhout. Het begon bij mij steeds harder te kriebelen.” Als hij samen met echtgenote Gerwine een huis nét buiten Lutten kan kopen, komt zijn droom dichterbij. De bestaande houten schuur op het erf staat hem niet aan. Hij koopt een partij rondhout, eiken uiteraard, om voor zichzelf een nieuwe schuur te bouwen. En dat is meteen de start van Houtzagerij Otten. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hè?”, lacht hij.

 

 

Man van de praktijk

Het hele proces, kappen – zagen - bouwen, in eigen beheer, dat is Bobs ambitie. En daarbij hoort een professionele zaaginstallatie. Weloverwogen heeft hij gekozen voor Wood-Mizer. “Op het gebied van zaagmachines kent de Nederlandse markt enkele merken. Misschien is Wood-Mizer nét iets duurder dan de rest, maar de kwaliteit steekt er met kop en schouders bovenuit”, stelt Bob. “Gerlo Breukers had toen al het dealer-schap voor Nederland. Maar ik kende hem al veel langer. Jarenlang kwam hij namelijk bij ons aan huis met zijn mobiele zaag. Daar was ik graag bij, prachtig. Van hem heb ik de zaagkunst afgekeken. En ik zag natuurlijk ook de kwaliteit van zijn zagerij”, aldus Bob. “Gerlo is een man van de praktijk en weet waarover hij praat. Ik had er alle vertrouwen in dat we eerlijk zaken kunnen doen. Dat is gebleken. Als er iets is, kan ik hem altijd bellen. Heel prettig!” 

 

 

LX50

Voor de business van Houtzagerij Otten adviseert Gerlo Breukers de Wood-Mizer LX50, een stationaire zaag. “Voor ons werk voldoet deze zaagmachine - tot op heden – honderd procent aan de verwachtingen”, verzekert Bob. “Loonzaagwerk op locatie, dat is niet mijn ambitie. Wat ik wil is het tot planken en balken zagen van rondhout”, legt hij uit. “De LX50 is het kleinste model uit de serie stationaire zagen die Wood-Mizer levert. Deze zaagmachine heeft geen hydraulische functies. Toegegeven, dat zou sneller werken natuurlijk. Maar ik heb een kleine shovel waarmee ik de stammen opleg en draai. Dat bevalt gewoon goed. Voor de afmetingen van het rondhout dat we hier verzagen, is dit een prima machine. Hij zaagt heel nauwkeurig, mooi maatvast. Dat is van belang gezien de constructies die we hier maken. Voor ons is nu de LX50 voldoende”, vervolgt hij. “Mocht nou in de toekomst het aantal opdrachten toenemen, dan zal de productie omhoog moeten. Op dat moment is een groter en krachtiger type zaagmachine het overwegen waard.”

 

 

Vaardige handen

Terug naar het vak: dat heeft Bob dus van zijn pa geleerd, gewoon in de praktijk. En hij heeft er lol in. Met zijn vaardige handen maakt hij tafels, landhekken, schuren, hooimijten, overkappingen. Ambachtelijk werk, met pen-en-gatverbindingen. Schroeven komen er nauwelijks aan te pas. “Dit is voor mij dé manier van houtbouw.” Ook traditionele gebintconstructies maakt hij op dezelfde manier. “Voor restauratiewerk in historische boerderijen bijvoorbeeld. Maar ook in de luxere nieuwbouwwoningen zie je steeds vaker mooie toepassingen van eikenhout.”

 

 

Van dierenverblijf tot B & B

Op zijn erf staat de kale kap-in-aanbouw voor een hooiberg. Stoere eiken draagbalken zijn met pen en gat stevig met elkaar verbonden. De kap, bestaande uit vuren daksporen, is in hoogte verstelbaar. “Zo was dat in het verleden ook. Kijk, er zit wat speling in. Dat is nodig als je de kap laat zakken of omhoog tilt. Daarmee voorkom je ‘wringen’.” Bob vertelt dat deze hooiberg de bestemming dierenverblijf krijgt. “Je kunt er van alles van maken. Geitenstal, kippenhok. Maar ook trouwlocatie. Of Bed and Breakfast, met een slaapkamer op de bovenverdieping.” De kap van een hooimijt wordt gedekt met riet, ook weer puur ambachtswerk, uitgevoerd door een rietdekker. Eigenlijk wil Bob het rietdekken zélf onder de knie krijgen. Dat zou mooi passen bij zijn  business. “Maar of me dit lukt…. We gaan het zien.” 

 

 

Kwaliteit bewaken

“Het mooie is dat we hier op het erf de hooiberg of schuur vanaf de basis opbouwen. Omdat we het hele proces in eigen hand hebben, kun je de kwaliteit beter bewaken. De lijnen met onze opdrachtgevers zijn kort. We werken voor bouwbedrijven. Maar ook voor particulieren”, vertelt hij. “Vaak komen mensen hier met een bepaald idee. Samen brengen we al hun wensen in kaart, waarbij we graag meedenken in wat mogelijk is. Zo kom je met elkaar tot een mooi plan. Het opzetten van het bouwwerk gebeurt ter plekke”, vervolgt hij. “We komen aanrijden met een bouwpakket. Je ziet snel resultaat. Binnen één, hooguit twee dagen staat het er. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd met trots omkijk als wij vertrekken.” Prachtig vindt hij ook als mensen een boom in hun eigen tuin laten kappen om er vervolgens bijvoorbeeld een tafel van te laten maken. “Geweldig idee, toch? Dat soort werk doe ik graag. Steeds weer die uitdaging, dat heb ik nodig. Dit werk geeft me zo veel plezier.”

 

 

Bakkie…

Tijd voor een bakkie, lekker buiten onder – hoe kan het ook anders – een eikenhouten overkapping, aan een mega- picknicktafel, ook weer van eiken. De kinderen hebben hun eigen picknickplekje. Een schijf eikenhout is hun tafelblad, omringd door eikenhouten krukjes. Helemaal alleen staat Bob Otten er niet voor. Met name bij de opbouw van hooibergen en schuren kan hij rekenen op vaste, vakkundige zzp’ers. Ook echtgenote Gerwine vormt een onmisbare schakel in Houtzagerij Otten. Ze ondersteunt haar man op administratief gebied, maakt folders en is actief op social media. Zodat Bob zich helemaal kan focussen op zijn grote passie: zagen en bouwen. “Het karakter van Houtzagerij Otten? Pfff… lastig om van jezelf te zeggen. Maar we staan denk ik bekend als betrouwbaar. We beloven niets teveel en maken onze beloftes waar. En we denken altijd in oplossingen. Dat spreekt zich rond.”