nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Traditioneel bedrijf met houtzagerij

van Wood-Mizer, Deutschland

Traditionsbetrieb mit Sägerei

 

Vandaag hebben we echt geluk! Het is een prachtige herfstdag met zon en we hebben een afspraak met Andreas Piehl, een klant die we al meer dan 25 jaar kennen. Hiervoor rijden we naar Barnitz, een klein 9-huishoudens stadje direct aan de Elbe en - een deel van het geluk - het ligt op slechts 35 km afstand van Schletau.

 

 

We ontmoeten Andreas op zijn boerderij, hij is net klaar met het stalwerk - wat natuurlijk het eerste is in de ochtend. De Piehls zijn de 4e generatie die hun boerderij runt. Barnitz is een graslandlocatie en de boerderij is gespecialiseerd in het fokken en mesten van vee. 280 stuks vee en 35 zoogkoeien, met plannen om de kudde uit te breiden. Tot 2021 waren er ook melkkoeien, voornamelijk verzorgd door de moeder. 70 van de nu 160 ha zijn weilanden die gebruikt worden voor voedergewassen, 13 ha is bos, en het bouwland wordt gebruikt voor snijmaïs, granen en koolzaad.

 

 

Na zijn opleiding tot boer werkte Andreas eerst op een andere boerderij. Hij wilde absoluut het bedrijf van zijn ouders voortzetten, maar zijn vader was nog te jong om de boerderij over te dragen, dus zocht Andreas naar manieren om uit te breiden en zijn eigen voet aan de grond te krijgen.

 

 

Loonarbeid aanbieden met landbouwmachines was een mogelijkheid. Er zijn werkpieken van 4-6 weken waarin je goed geld kunt verdienen, maar 10-11 maanden lang zou de dure machine ongebruikt in de hal staan. Bovendien vallen deze pieken precies in de drukke periode op de boerderij, wat niet ideaal is. Op een beurs zag Andreas een Wood-Mizer mobiele zaag en hij wist: dit is echt iets voor mij. In 1996 kocht hij een LT40 met benzinemotor en bood hij mobiel zagen op contractbasis aan.

 

 

Andreas leidt ons door de boerderij, die in 2003 werd uitgebreid door de overname van de naburige boerderij. In de bijna 27 jaar dat hij nu een zagerij heeft, zijn vrijwel alle gebouwen waarin nu vee of machines staan gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd - allemaal fancy met het eigen hout van de boerderij in de traditie van de timmerman. Zijn vader zaagde de bomen in zijn eigen bos en bracht ze naar de boerderij, Andreas zaagde ze en hielp met bouwen. "Het is altijd een kwestie van kosten als je bouwt en renoveert, maar met je eigen hout en veel eigen werk - het gebouw is betaald als het af is," zegt Andreas.

 

 

Toen ze de naburige boerderij overnamen, begon de tijd voor mobiel loonzagen te dringen en ondertussen zaagde Andreas met een LT40 met dieselmotor. In 2005 was er geen tijd meer om rond te rijden, maar een paar oude klanten vonden hun weg naar Barnitz en dus ging Andreas door met loonzagen. Nu echter onder dak in zijn eigen hal.

 

 

De loonsnijklussen namen toe toen er veel stormhout te verwerken was, en later met de droge sparren nam het werkvolume verder toe. Ondertussen was Andreas overgestapt op een LT70, maar nog steeds met een verbrandingsmotor. In zijn eigen bos had zijn grootvader sparren geplant, die atypisch waren voor het gebied, en die volledig stierven door de droogte. Gezaagd konden ze goed worden verhandeld en zo ontstond het idee voor de houthandel. Andrea breidde het assortiment uit met douglasspar, eik en den, met de plaatselijke boswachter als zijn belangrijkste contactpersoon voor houtaankopen. Ondertussen heeft Andreas altijd ongeveer 100 m rondhout en kan hij snel speciale maten of houtlijsten zagen voor hele projecten voor particuliere klanten en timmerlieden.

 

 

Andreas was vanaf het begin tevreden over de prestaties van de LT70, maar hij ruilde hem opnieuw in voor een elektrisch model, dat veel handiger is voor zagen in de hal. "Met elke
zaag heb ik geleerd om nog meer gemak te waarderen. Nu zou ik graag nog een stationaire bediening hebben, zodat ik niet altijd hoef mee te lopen," bekent hij. Hij heeft zijn zaag verlengd tot 10 m zaaglengte en werkt met een roltafel waarover hij de platen en planken afduwt.

 

 

Omdat het bedrijf nu voornamelijk goederen voor de verkoop produceert, werd er een EG100 kantenbank aangeschaft en een MP200 schaafmachine toegevoegd. Met machines die zijn overgenomen van de plaatselijke timmerfabriek is "Holzhandel AP" zeer goed uitgerust. Hij produceert voornamelijk terrasplanken met de extra apparatuur. Voor een oude schrijnwerkerslintzaag liet Andreas een Wood-Mizer zaaglint op de juiste lengte maken, wat de zaagprestaties aanzienlijk verhoogde. Hiermee werd bijvoorbeeld een 4 m lange kromme balk van 16 mm uit een toch al kromme stam gezaagd, die nu zijn plaats heeft in een oud houtskelet.

 

 

Zijn grootste project tot nu toe kwam van een klant die een hele tuin vol eikenhout had, geen mobiele zagerij kon vinden en absoluut wilde dat Andreas een spant zou zagen. De boomstammen werden in etappes naar Andreas gebracht met een vrachtwagen en wiellader, en de gezaagde boomstammen werden teruggebracht naar de klant. Eerst hoorde hij niets van de klant. Toen nam hij weer contact op en zei dat hij al twee jaar aan zijn houtskelet had gedacht, maar dat hij het dak, de vloer, de dakkapellen en al het andere dat bij een huis hoort helemaal was vergeten. Dus zaagde hij balken en planken, planken en daklatten voor hem en was echt trots op zijn werk bij de topping-out ceremonie.

 

 

Naast Andreas en zijn vrouw Anja heeft Piehl één vaste werknemer en één parttimer in dienst. Zijn zonen Sören en Max staan klaar als er brand is, en vader Wilfried en moeder Brigitte zijn nog steeds beschikbaar om te helpen als dat nodig is.

Max is net begonnen met zijn landbouwstage en vertegenwoordigt de 5e generatie die dit traditionele bedrijf voortzet, dat landbouw en nu ook houtzagerij en houthandel omvat.