nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Verzorgen, oogsten, zagen, bouwen - In de wereld van hout is Dolf Drost in zijn element

van Wood-Mizer, Deutschland

Verzorgen, oogsten, zagen, bouwen  

In de wereld van hout is Dolf Drost in zijn element

 

Dolf Drost heeft een passie voor ambachtelijk werk. In de wereld van hout is hij op zijn best. Het beheer van landgoederen, het verzorgen en oogsten van bomen, een eigen zagerij, houthandel en traditioneel houtbouwbedrijf. Bij deze gedreven vakman is hout in vertrouwde handen. In Rhenen is zijn onderneming gevestigd. Een kijkje in de keuken van HOUT & Co.

 

 

HOUT & Co is gevestigd op bedrijventerrein Remmerden, aan de rand van Rhenen. Een fantastische locatie. Vanaf het opslagterrein kijk je uit over de weilanden en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Van houtzagerijen was hij als jochie al gefascineerd. Ook passie voor ambachtelijk werk zat er al vroeg in bij Dolf Drost. “Ik was graag met mijn handen bezig. Dingen maken van hout, daar had ik toen al plezier in. En nog steeds.” Een vakopleiding tot zaagexpert, die is er niet. En dus schreef Dolf zich in voor bouwkunde. Zijn brede werkervaring begon in Schotland, waar hij op verschillende landgoederen werkte, in de bosbouw en het landschapsbeheer. Terug in Nederland deed hij zaag- en oogstwerk voor onder meer Staatsbosbeheer. En hij ging aan de slag bij een ervaren kunstsmid, net als hijzelf een ambachtsman met liefde voor zijn vak. Hij bracht Dolf de fijne kneepjes van het siersmeden bij.

 

 

In ’t klein begonnen

“Met HOUT & Co ben ik in 2009 begonnen. In het klein, maar wel met het idee om in de toekomst te groeien. In die tijd had ik het beheer van enkele landgoederen. Onder andere Remmerstein, hier vlak in de buurt, waar ik nog steeds werk. Ik zag wel potentie in hout. En twee jaar later ben ik met een eigen houthandel gestart. In 2014 is HOUT & Co uitgebreid met een zagerij. Die stap heb ik genomen toen me een grote partij rondhout werd aangeboden. Stammen dus. En ja, waarom zou ik die niet zélf zagen in plaats van de klus uitbesteden? Een eigen zagerij maakt je meer flexibel in je voorraad. Het geeft je de vrijheid om specifieke zaagopdrachten aan te nemen. Zo kun je beter inspringen op wensen van de klant. Maatwerk dus.”

 

 

Eerste Wood-Mizer

Dat betekende de aanschaf van een professionele zaagmachine. “Loonwerk was niet wat ik wilde. Het hout dat we hier zagen is grotendeels afkomstig uit de buurt en vrij eenvoudig naar de zagerij te transporteren. Daarom lag een stationaire zaagmachine meer voor de hand.” Van Wood-Mizer had Dolf wel eens gehoord, maar er verder nooit bij stil gestaan. Tot een eigen zagerij in beeld kwam. “Toen heb ik de documentatie eens uitvoerig bekeken. Dat zag er goed uit. En dan kom je automatisch in Haaksbergen terecht, bij Breukers Bosbouwmachines. Want zij zijn dealer van Wood-Mizer voor Nederland en België. Het persoonlijke contact met Gerlo en Inge sprak me gelijk aan.” De eerste Wood-Mizer, een LT15, kwam in 2014. “Een prima zaagmachine!”

 

 

Van LT15 naar LT20

Ondertussen groeide HOUT & Co gestaag. “In 2017 waren toe aan een andere machine met een groter zaagbereik. Gerlo Breukers heeft me goed geholpen met het maken van de juiste keuze. Zelf had ik de nieuwste versie van de LT15 in gedachten. Uiteindelijk is het de LT20 geworden. Blij dat ik Gerlo’s advies heb gevolgd, want de LT20 past uitstekend bij de werkzaamheden die we hier uitvoeren. De machine is groter, zwaarder en heeft meer mogelijkheden. Stammen met een lengte tot bijna 10 meter en tot zo’n 60 centimeter breed kun je er moeiteloos mee verwerken. De stamhandeling gebeurt hydraulisch. Fysiek is dat een stuk minder belastend. Daar moet je ook aan denken”, vindt Dolf. “De LT20 is vrij eenvoudig te bedienen en heel nauwkeurig instelbaar. Je kunt makkelijker én sneller werken. Al met al een hele vooruitgang. Wat ik ook een voordeel vind: omdat je als het ware met de zaag meeloopt, zit je met je neus bovenop het zaagproces. Onregelmatigheden in het hout zie je meteen. Zo voorkom je dat de zaagband beschadigd raakt. In de Tweede Wereldoorlog is in dit gebied hard gevochten. Af en toe kom je een granaatscherf tegen in een stam. Typisch voor deze streek.” 

 

 

Rendement

Dolf vindt dat zijn Wood-Mizer LT20 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. “De zaagcapaciteit is toegenomen. Het rendement is hoog. De aanschafprijs heb je dus wel een keer terugverdiend.” En hoe zit het met de nazorg? “De zaag werkt prima. Nazorg is nauwelijks nodig. En heb ik een vraag, dan is een belletje met Gerlo vlot geregeld. Via de telefoon kan hij je eigenlijk altijd voorthelpen. Dat geldt ook voor het bestellen van onderdelen. Overigens heb ik in 2020 ook een meerbladzaag gekocht bij Breukers, een Wood-Mizer EG300 occasion. Dat werkt toch een stuk makkelijker dan een handcirkelzaag.”

 

 

Verantwoord

“Bossen, landschapsparken, dat is de basis. Daar komen de bomen vandaan.” Hij wijst op een kolossale stam in de opslag. “Deze eik is eind 1700 geplant en onlangs gekapt. Zie je dat de jaarringen heel dicht bijeen liggen? Supermooi hout, met een fijne structuur. Echt meubelhout. Hout, dat is puur natuur”, vervolgt hij. “Ik vind het belangrijk om er verantwoord mee om te gaan. Daarom wordt  voor elke bestelling een jong boompje aangeplant. Ik geef wel eens zo’n boompje mee aan klanten die hout komen halen. Een stukje bewustmaking. Mensen beseffen van ‘hé, voor het hout dat wij gebruiken om mee te bouwen, is wél een boom geveld’“, vervolgt hij. “Bomen kun je niet zomaar uit de natuur halen. Je moet er iets voor teruggeven. Dat wordt gewaardeerd merk ik.” Door de aanschaf van een zaagmachine kan HOUT & Co meer in eigen huis doen. Dat scheelt transportbewegingen. Het afgezogen zaagsel wordt door een boer uit de buurt gebruikt als strooisel. Ook het afvalhout krijgt een nuttige bestemming: brandstof voor de kachel in de werkplaats die de vloerverwarming voedt. Verder zijn er plannen om zelf groene stroom op te wekken voor het machinepark. Vóór het pand is namelijk een tweede droogschuur gepland. Dat wordt een stalen constructie met een dak van zonnepanelen.

 

 

Van boom tot eindproduct

Dolf Drost werkt graag in het bos, tussen het levend hout. Bomen worden geblest om ze vervolgens te oogsten. Het rondhout wordt opgeslagen op het achter-terrein van HOUT & Co. Klaar om te worden verzaagd tot plank- en balkhout. Dan gaat het opgelat de droogschuur in. “Na een jaartje drogen op de wind leggen we het hout nog een poosje binnen in de bedrijfshal. En daar wordt het verwerkt tot een mooi eindproduct.” Houtbouwprojecten worden grotendeels voorbereid in de werkplaats. Waarna op locatie de losse onderdelen in elkaar worden gezet. Maakt hij in opdracht een  constructie met traditionele pen-en-gatverbindingen, dan is Dolf helemaal in zijn element. “Ambachtelijk vakwerk, dat vind ik nou eenmaal het mooist.”

 

 

Handtekening

Zorgvuldig beweegt Dolf Drost de schuurmachine over een stoer tafelblad van eikenhout. Hij glundert als hij met zijn hand over het gladde oppervlak wrijft. Terwijl hij een roodgloeiend brandstempel op het hout drukt, stijgt witte rook op: HOUT & Co, zijn handtekening gezet. Dit ambachtswerk vraagt om topkwaliteit machines en handgereedschap. “Dat is het halve werk.” Over zijn talent is Dolf bescheiden. “Het is je gegeven, hè… Dat ik dit mag doen vind ik geweldig”, zegt hij. Wat niet onbenoemd mag blijven: Dolf kan altijd rekenen op Geraldien, zijn echtgenote. “Zij is mijn steun en toeverlaat. Allerlei regelwerk dat er zo bij komt kijken neemt zij me uit handen. Zoals een afspraak maken met jullie. En de lekkere lunch die net is bezorgd.” Inmiddels heeft HOUT & Co twee dagen in de week versterking van een ZZP’er. Dolf begint te lachen. “Weet wat hij zegt als ik met de LT20 werk? ‘Dolf is weer bij zijn vriendin!’ Ha, ha.”

 

 

Ontmoetingen

HOUT & Co is voornamelijk werkzaam in Nederland. Bestellingen worden geplaatst door aannemers, ZZP’ers, architecten en houthandelaren. “Maar we werken ook voor particulieren. De één komt hout halen om zelf iets van te bouwen. Voor anderen verzorgen we een compleet project. Een overkapping bijvoorbeeld of een tuinhuis, inclusief het hout. Douglas is heel gewild tegenwoordig. Dat geldt ook voor eiken”, vertelt hij. “Soms komt een architect hier met een klant. Prachtig vinden de mensen het om te zien hoe hun hout wordt gezaagd. Dat maakt ze enthousiast. Ontmoetingen met anderen die jouw passie voor hout delen, dat is altijd prachtig.”