nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Hoe zaag je te lange of te kromme boomstammen?

van Wood-Mizer, Deutschland

 

Elke zaagmachine heeft een maximale zaagsneelengte en ook een maximale stamdiameter. En dat is maar goed ook.

In de praktijk komen er echter stammen op de machine die deze afmetingen overschrijden. In ieder geval is het verwerken van zulke stammen een sportieve uitdaging.
Bij het zagen van stammen met een overlengte is het essentieel om te beginnen met het dikke uiteinde, precies omgekeerd aan de gebruikelijke manier. Waarom zagen vanaf de dunne kant over het algemeen gemakkelijker en sneller gaat en een rechtere zaagsnede oplevert, kan niet precies worden verklaard, maar opmerkingen uit de praktijk wijzen dat uit.

Het dikke uiteinde zit dus helemaal vooraan, het dunne uiteinde steekt buiten de zaag uit. Nu begin je normaal te zagen. Normaal gesproken komt de zaagband uit de stam na de eerste zaagsnede en de eerste plank. Als hij aan het einde van de zaaglengte niet uit het hout komt, wordt de band gestopt en wordt de zaagkop enkele centimeters teruggetrokken. Zaag dan de plank voorzichtig los met de kettingzaag. Zaagkop naar achteren, boomstam 90° gedraaid en dezelfde handeling, tot er een dikke vierkante balk met een rond uiteinde op de zaag ligt. Nu wordt het hout teruggeschoven tot het ronde gedeelte kan worden afgezaagd of het tegen de eerste stamsteun stoot. Als het hout nu niet meer geklemd is, kan het worden gedraaid met een kantelhaak en kunnen alle vier de zijden op de reeds aanwezige dikte worden gezaagd. Als het gekante hout nog moet worden losgemaakt, wordt het weer teruggeduwd, niet geklemd en tot twee derde gezaagd. De zaagband wordt gestopt en de zaagkop en het gezaagde hout worden zover teruggeschoven dat de zaagband het hout kan verlaten.

 

 

Een beetje onhandig, maar wel mogelijk. Gelukkig worden de overlangse balken meestal alleen voor afzonderlijke gordingen gebruikt; een heel dakgebint op deze manier zagen gaat moeizaam. Dan is het raadzaam een zaagbedverlenging aan te schaffen.

Als de stam te dik is, moet je eerst het dikke uiteinde zagen. Meestal moet de rechterbovenhoek van de stam met de kettingzaag worden uitgezaagd, zodat de zaagkop erdoor kan. Bij dergelijke monsters van stammen heb je gewoonlijk een machine nodig voor het laden en draaien.

Maar pas op! Gebruik van een machine houdt een aanzienlijk risico van beschadiging van de zaag in en moet daarom zeer voorzichtig worden uitgevoerd.