nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

HOUT WAARUIT MUZIEK WORDT GEMAAKT

van Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Timber for guitar production in Spain

Gitaren zijn de passie van Jorge Simon. Hij heeft het bedrijf MADINTER in de buurt van Madrid. Hij is niet gespecialiseerd in het bouwen van gitaren, maar levert gereedschap en materialen aan ambachtslieden die deze instrumenten maken.

GOp het eerste gezicht verschilt de beroemde Spaanse flamencogitaar nauwelijks van een klassieke gitaar. Maar er zijn grote verschillen. Ze zijn lichter, het geluid is helderder, de kast is kleiner en dunner en de lage stand van de snaren maakt het mogelijk percussiegeluiden te produceren als de snaren de frets raken. Daarom worden het klankbord en de flanken van een flamencogitaar van cipressenhout gemaakt en niet van cocobolo, zoals de gewone gitaar.

De cipres levert waardevol hout; in Spanje is deze groenblijvende boom beschermd. Jorge wijst naar twee cipressenstammen bij zijn bedrijf en zegt: "Deze bomen stonden in een particuliere tuin. De eigenaar had toestemming om ze te kappen. Eerst zou het hout in stukken worden gezaagd, maar een gitarist in de familie heeft ons gevraagd of we er klankkasten uit kunnen maken". Het zijn twee grote stammen, eentje met een diameter van 77 cm en de andere met een diameter van 84 cm. De jaarringen liggen buitengewoon dicht bij elkaar en het hout is dus zeer hard. MADINTER zaagt zijn stammen met een kleine zagerij, de LT10 van Wood-Mizer.

"Deze machine is mooi compact," zegt Jorge, "en hij zaagt heel goed, ook hardhout. Omdat we een smalle, dunne band gebruiken, maakt de machine slechts een smalle zaagsnede van 2 mm, waardoor we meer waardevol hout en minder zaagsel uit de stam halen . Dat is heel belangrijk". Bij een houtprijs van maximaal 60.000 euro per kubieke meter, maakt een hoge opbrengst een groot verschil. Binnenkort wordt uit deze cipres een beroemde Spaanse gitaar gemaakt en zullen hartstochtelijke flamencoklanken het publiek verrukken. Olé!