nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Wat te doen in geval van een golvende zaagsnede?


MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN VAN GOLVENDE ZAAGSNEDE

Golvende sneden kunnen om verschillende redenen ontstaan. Vaak is het een combinatie van meerdere oorzaken. Elk daarvan zou zonder de andere geen golvende zaagsnede veroorzaken. Vaak kost het wat tijd en ervaring om het probleem op te lossen. Bij het oplossen moet je aan vier dingen denken: De ZAAGBAND, de INSTELLINGEN VAN DE ZAAG, het HOUT dat moet worden gezaagd , en de ZAGER.

 

De rol van de zager

Geen zaag werkt goed zonder de zorgvuldigheid van de man of vrouw die hem bedient. De belangrijkste instellingen die de zager voortdurend moet controleren zijn:

1. De machine moet goed zijn afgesteld en onderhouden.

2. De zaagsnelheid moet worden aangepast aan het zaagmodel en de zaagsituatie. Snelheden van 5-12 meter per minuut zijn geschikt voor de LT10-LT40 modellen, en 8 tot 18 meter per minuut voor de LT70 modellen. Dit zijn slechts richtlijnen; wanneer de band minder scherp wordt en het zagen lastig, moet de snelheid langzamer; in gemakkelijke situaties kan het sneller. Als de zaagsnede veel te snel wordt gemaakt, krijg je altijd een golvende snede.

3. Als er over het algemeen te langzaam wordt gezaagd, kan de afzonderlijke tand geen spaan trekken en poetst hij alleen maar over het hout. De banden worden daardoor veel sneller stomp.

De vuistregel is: Pas de zaagsnelheid aan het hout en de zaagsituatie aan.

4. De band moet op tijd verwisseld worden. Uiterlijk na 2-3 stère of 2-3 uur ononderbroken zagen.

5. De spanning van de band moet voldoende zijn.

 

De zaagbanden

1. Doet het probleem zich ook voor bij andere banden? Test een andere band.

2. Is het profiel van de banden veranderd?

3. Is de ingestelde waarde correct en zijn beide zijden gelijk geschrankt?

4. Zijn tandpunten uitgegloeid?

De laatste drie punten zijn veel voorkomende oorzaken van een golvende zaagsnede, maar komen meestal niet voor als je de Wood-Mizer slijpservice gebruikt.

5. Het bandprofiel komt niet overeen met de houtsoort (gebruik het profielschema om het juiste profiel te bepalen)

6. Er zit hars en spaanders aan de band gekoekt. De band moet schoon zijn!

7. De band heeft een knik gehad bij het loshalen of door verkeerd gebruik

 

Afstellen van de zaag

De meest voorkomende fouten zijn:

1. De band neigt naar boven of naar onder (controleren met de Wood-Mizer instellineaal (artikelnummer #LTBGAT)

2. Zijn de lagers van de bandgeleidingsrollen of de bandgeleidingsrol zelf beschadigd?

3. De bandspanning is te laag

4. De bandgeleidingsrollen duwen de band niet genoeg omlaag

5. De bandgeleidingsarm is wiebelig of niet afgesteld

6. Verkeerde uitlijning van de mast. De mast moet iets overhellen naar de laadzijde

 

Het hout

Het te zagen hout is de moeilijkste factor om te beoordelen. De ervaring die elke zager tijdens zijn werk opdoet, helpt hierbij. Onze ervaring is dat vers hout makkelijker zaagt dan droog hout, dat zacht hout beter is dan hard hout en dat hout met weinig takken makkelijker zaagt dan knoestig hout. Bijzonder moeilijk te zagen is hout met verschillende dichtheden, zoals halfbevroren hout of naaldhout met sterke, harde knoesten, zoals droge keversparren. Kleine afstelfoutjes van de zaag, die niet merkbaar zijn in gemakkelijke zaagsituaties, zijn plotseling belangrijk in moeilijke situaties.

 

Veel zagers zagen van het dunne uiteinde naar het dikke uiteinde. Het is niet gemakkelijk uit te leggen waarom, maar zaagt meestal makkelijker.

Als de problemen echt aan het hout liggen, dan kun je in plaats van de DoubleHard-banden ook de Wood-Mizer BiMetal band gebruiken.

Een toevoeging aan de watersmering helpt ook vaak in moeilijke zaagsituaties. Bij grote machines met het Lube-Mizer watersproeisysteem (LMS) adviseren wij Wood-Mizer Additief (ADD-2, mengverhouding 1:50). Bij kleinere machines helpt de toevoeging van een scheutje afwasmiddel vaak. De dosering van de toevoeging moet in elk geval apart worden aangepast en is afhankelijk van de hardheid van het water, de houtsoort en of er veel hars in het hout zit.