nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

Wat is de beste manier om dunne boomstammen te splijten?


In sommige situaties moeten dunne palen, met een diameter van ongeveer 10 cm, in het midden worden doorgezaagd, bijvoorbeeld voor een paardenafrastering. Het grootste probleem hier is het klemmen en het risico om in deze klemmen te zagen.

Op zagen met handmatige klemmen is zo'n klus echt lastig en moet worden vermeden. Bij zagen met hydraulische stamverwerking kan de klemhoogte eenmalig op een juiste afmeting worden ingesteld. Vervolgens worden de relatief lichte stammen er met de hand opgelegd en wordt de klem alleen geopend en gesloten. Als de stammetjes te verschillend van dikte zijn, moeten ze een beetje worden gesorteerd en moet de hoogte van de zijsteun en de klem een keer worden aangepast.

Een zaagklus waarbij je 12x12-balken moet zagen uit dun rondhout met een diameter van bv. 16 cm is voor een bandzaag niet winstgevend. Het duurt lang en er moeten minstens vier zaagsneden worden gemaakt.

Als de stammen redelijk even dik zijn, kunnen er twee naast elkaar worden gelegd en tegelijk worden gezaagd. De eerste klemming moet zorgvuldig worden uitgevoerd, ook hier is een hydraulische klem een voordeel. Het draaien gebeurt met de hand, na vier zaagsneden zijn twee vierkante balken klaar.