Heb ik een mobiele of een stationaire zaagmachine nodig?


Wat is het verschil?
Wat is de juiste zaag voor mij?

De smalbandzaagtechnologie is bekend geworden door mobiele zagerijen. De technologie is ontwikkeld in de VS en kwam in de jaren 1990 naar Europa. Tegenwoordig produceren veel fabrikanten alleen nog stationaire modellen, ook al worden ze nog wel mobiele zagen genoemd.

De vraag of het om een mobiele of een stationaire zaag moet zijn, hangt ook samen met de beslissing of een verbrandingsmotor of een elektromotor de hoofdmotor moet zijn.

Mobiele zagen hebben meestal een verbrandingsmotor en een chassis met goedkeuring voor het wegverkeer.

Vanwege het onderstel zijn mobiele zagen in principe duurder dan stationaire zagen. Ook de verbrandingsmotor is duurder en er kunnen nog kosten bijkomen. Mobiele zagen met elektromotor zijn zinvol als er een voldoende krachtig aggregaat kan worden meegenomen.

Als u vooral thuis wilt zagen en slechts af en toe onderweg bent, is een elektrische zaag raadzamer omdat hij veel stiller loopt. Het geluid van zagen met verbrandingsmotoren moet niet worden onderschat. Voor een mobiele zagerij is dat geen probleem - als je maar één dag op één plaats zaagt, accepteert iedereen het lawaai, maar als je thuis veel zaagt, vaak na het werk of in het weekend, krijg je snel problemen met de buren.

Zagen met een elektromotor zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf, bediening, onderhoud en service. Als er alleen zo nu en dan mobiel wordt gezaagd, kun je een aggregaat huren. Als je vooral voor jezelf zaagt op één of enkele plaatsen, wegen de voordelen van een stationaire zaag met elektromotor op tegen de nadelen.

Voor goede dagelijkse werkprestaties moet een mobiele zagerij behalve een goedgekeurd chassis eigenlijk ook een hydraulisch systeem hebben voor het hanteren van boomstammen.  Een verbrandingsmotor geeft flexibiliteit, wat opweegt tegen de nadelen van lawaai en onderhoud. Dankzij de snelle montage van het zelfdragende frame kun je overal in bos of veld binnen 10 minuten de eerste plank zagen.

De zaag kan met elk sterk voertuig worden getrokken en het is niet nodig een aggregaat mee te nemen of op te halen. Mobiele houtzagers krijgen gemakkelijker bestellingen, aangezien de klant zich het vaak moeizame vervoer van stammen bespaart. Het is voor hem gemakkelijker om het hout in het bos te laten zagen, omdat hij dan alleen gezaagd hout naar huis hoeft te vevoeren.

Voor mobiel contractzagen op verschillende locaties kun je niet om een krachtige mobiele zagerij heen. Mobiele zagen worden blootgesteld aan hogere belastingen. Ze staan buiten in weer en wind, ze rijden over heuvels en dalen en als er zout op de weg ligt. Daarom vereisen zij meer zorg en onderhoud.