Mobiele loonzagerij voor extra inkomsten


economische onafhankelijk door mobiel zagen

De mogelijkheid om in het bos met een machine de meest uiteenlopende balken, daklatten of planken uit boomstammen te zagen, heeft een geheel nieuwe markt doen ontstaan. De klant hoeft zijn stammen niet meer naar de zagerij te brengen zoals vroeger. De zagerij komt naar hem toe.

Deze markt is nog steeds een interessante bron van inkomsten. Veel mensen hebben het aangedurfd zelfstandig te worden door een mobiele zagerij aan te schaffen. Om succesvol mobiel te zagen, heb je niet alleen een zaag met goedkeuring voor het wegverkeer nodig, maar ook een machine met hydraulische kracht om doeltreffend te werken. In de regel hebben mobiele houtzagerijen een benzine- of dieselmotor. Als je met een elektromotor wil werken, moet je een voldoende krachtig aggregaat meenemen. Zelfs bij een hoofdmotor van 15 kW is een stroomaggregaat van ten minste 30 kVA nodig.

Hydraulische stamhantering betekent dat de boomstam van de grond wordt getild en op de zaag geladen. De stam kan worden gedraaid, waterpas gesteld en op de zaag vastgeklemd door middel van een hefsysteem. Dit alles wordt bediend vanaf de bestuurdersplaats met hydraulische hendels.  Dankzij de in de hoogte verstelbare poten kan de mobiele zaag in korte tijd worden opgesteld en kan de eerste plank binnen 15 min. worden gezaagd.

Maar deze flexibiliteit heeft een prijs. Bij mobiele zagen met verbrandingsmotor worden alle bijkomende motoren, zoals de beweging van de zaagkop en de hydraulische functies, aangedreven door 12V elektromotoren. Daar heb je een sterke accu en een sterke dynamo voor nodig. De 12V motoren hebben koolborstels en de hoge stromen worden geschakeld met magneetschakelaars. Deze zijn onderhevig aan een zekere mate van slijtage. Daarnaast is er motoronderhoud, olie- en filterverversing. Bovendien hebben mobiele zagen een hogere belasting dan stationaire zagen die droog staan. Ze zijn buiten in weer en wind, rijden over hobbelige boswegen, krijgen extreem veel zonlicht in de zomer en veel vocht en zout van de wegen in de winter. Daarom hebben ze ook meer onderhoud en verzorging nodig.
 
Afhankelijk van de gebruikte zaag en opdracht kun je per uur tussen één en drie stère zagen. Facturering geschiedt per uur of per stère.
 
Aangezien loonzaagwerk gewoonlijk per stère wordt berekend, zaagt de loonzager graag grote afmetingen kanthout uit dikke stammen. Hoe dunner en krommer de stam en hoe kleiner het eindproduct, hoe lager het kubieke-meter-volume per uur.

Bij mobiel loonzagen zorgt de klant voor de bijkomende werkzaamheden, zoals de aanvoer van stammen, het afvoeren van gezaagd hout en het opruimen van schors en spaanders. Bij mobiel loonzagen kun je dus uitgaan van een dubbele dagproductie in vergelijking met het zagen van eigen hout wanneer je alleen aan de zaag staat.
 
Het wordt rendabel om als zager in loondienst te werken als er ten minste een paar honderd stère per jaar wordt gezaagd. De winstgevendheid begint natuurlijk eerder, als je ook veel eigen hout zaagt.