Breedband of smalband


Welke zaagtechniek is geschikt voor mij?

Hoe breder een zaagband is, hoe sneller hij door hout kan zagen. In grote zagerijen worden de eerste zaagsneden voor het kloven van dikke stammen gemaakt met brede lintzagen.


Breedbandzagen hebben een zaagbandbreedte van 70 mm of meer.

Deze techniek is interessant voor mensen die meer dan 2.000-3.000 stère massief hout per jaar zagen. Het gebruik wordt vooral aanbevolen voor dik hout en is een goede en productieve optie.
 
Deze zagerijen zijn echter duur omdat ze grote bandrollen en dus een grote zaagkop hebben. Deze machines zijn er weinig onder de EUR 50.000. Ook de zaagbanden voor brede lintzagen zijn duur. Door de lengte en breedte en een Stellite-afwerking, kunnen ze tot EUR 400 per stuk kosten.

Het onderhoud van de banden is tijdrovend; niet alleen moeten ze regelmatig worden geslepen en afgesteld. Ook moeten ze worden gewalst om de spanning altijd op de tanden te houden en niet aan de achterkant van de band. Dit bandonderhoud kunt u zelf doen, maar de apparatuur daarvoor kost al gauw meer dan EUR 10.000. Daarnaast zijn de kosten voor verzending en de slijpservice van deze brede banden zeer hoog.
 
Als de breedbandzaag mobiel is, hebt u een voertuig nodig dat ten minste 3,5 ton kan trekken. Smalbandzagen zijn verkrijgbaar van EUR 2.000-3.000 tot 50.000.

Met een breedte van meestal 32 mm tot 40 mm is het onderhoud veel eenvoudiger. Banden kosten ongeveer EUR 20 per stuk. Als je ze niet zelf wilt slijpen, is er een slijpservice die dat voor ongeveer 6 euro per band doet. Zaagbanden voor smalle bandzagen kunnen gemakkelijk worden verstuurd, er kunnen tot 10 stuks in een doos die per post wordt verzonden.
 
De smalbandtechniek is dus optimaal voor beginnende zagers. Door het eenvoudige ontwerp van de zaagkop zijn smalbandzaagmachines relatief licht en kunnen ze als mobiele zagerij worden getrokken door elke pick-up truck of sterke personenauto. Aangezien smalbandzaagmachines van goede kwaliteit een zeer lange levensduur hebben, moet u bij de keuze niet alleen kijken naar de huidige behoefte, maar ook rekening houden met het perspectief en het gebruik van de zagerij op lange termijn.
 
Hoewel de breedbandzaag beslist over een groter prestatievermogen beschikt, domineren smalbandzagen de markt omdat zij in een groot aantal prestatieklassen worden aangeboden en dus veel toepassingsgebieden bestrijken. Samenvattend kan worden gesteld dat een brede bandzaag in principe krachtiger is, maar door de hogere aankoopprijs en de hogere bedrijfskosten alleen rendabel is als er per jaar veel wordt gezaagd.